kotiliesi

tiistai 24. toukokuuta 2016

Metsä

Suomalaiset tykkäävät metsästä. Metsä on ihmisille mukava paikka, jossa voi kävellä ja retkeillä. Suomessa onkin paljon metsää. On ihan tutkittu sitä, että metsässä retkeileminen tai pieni metsäretki rentouttaa ja saa stressiä pois. Monet asuvatkin metsän reunassa ja kaupungeissakin on useimmiten metsää ihan lähellä, jopa pääkaupungissa. Siellä on hyviä ulkoilumaastoja. Monet kaupungissa asuvat tekevät retkiä metsään.

Mekin olimme metsäretkellä ystävien kanssa tänä keväänä. Meitä oli iso porukka. Olimme lammen rannalla, joka oli vielä hiukan jäässä. Sytytimme nuotion ja paistoimme makkaraa ja tikkupullaa. Aurinko paistoi ja puut ja muu kasvusto oli heräämässä kevääseen ja linnut lauloi.

Maapallolla on erilaisia metsiä eri ilmastovyöhykkeissä, mutta joka puolella on metsää. Suomessa on taiga metsää eli havu- ja kangasmetsää. Tämä vyöhyke kulkee Kanadan, Pohjois-Aasian ja Pohjois-Euroopan halki. Puuston muodostavat havupuut, kuten kuusi, mänty ja lehtikuusi, sekä jotkin lehtipuut kuten koivu ja haapa. Maassa on varpuja, sammalia ja jäkäliä. Pohjoisrajalla kangasmetsät muuttuvat honompikasvuisiksi ja  ja Suomessa puurajan muodostaa hieskoivu pohjoisimman Lapin tuntureilla.

Suomessa on ollut aina metsäteollisuutta ja puuta on käytetty moneen tarkoitukseen. Niimpä metsätyö on ollut tärkeä. Sitä on tehneet metsätyömiehet, kuten minunkin isäni.
Miehet menivät jo nuorena metsäsavottaan töihin kirveen ja sahan kanssa. Metsässä keitettiin kahvit nuotiolla nokipannulla, Metsämuseossa on niistä esimerkiksi paljon kerättyä tietoa ja kuvia. Hevosia käytettiin puiden vetämiseen savotoissa. Myöhemmin tuli moottorisahat ja nykyään metsäkoneet. Mutta kyllä vieläkin tehdään pienimuotoisesti perinteistä savottaa. Yksityiset omistavat suurimman osan metsistä Suomessa.

Minä ja veljeni olemme olleet lapsena vähän mukana metsätöissä isän kanssa. Minäkin olen kuorinut ropsia petkeleellä ja vuoluraudalla. Nuorena olen ollut jossain maalla mukana risusavotassa ja metsänistutuksessa. Olen ollut tietenkin paljon keräämässä marjoja lapsena jo, puolukoita ja mustikoita. Metsät ovat arvokas omaisuus ihmisille sekä taloudellisesti, että virkistäytymiseen. Suomalainen ihminen rauhoittuu metsässä ja pieni kävely siellä seuraten luonnon ihmeitä, lintuja myös, on mukava kokemus. Minä ainakin olen aina pitänyt metsistä.

kuva: Arto MattilaEi kommentteja:

Lähetä kommentti