sunnuntai 17. elokuuta 2014

Pohjois-Suomen herkkuja - hirvipata ja Puikula perunat sekä lakka


Hirvipata

Hirven lihaa, kasviksia, mausteita, vettä.
Paistetaan pannulla kevyesti hirven lihaa paloina ja samoin kasviksia. Ne laitetaan pataan ja haudutetaan uunissa 4-5 tuntia 150 asteessa. Tarkempia ohjeita löytyy keittokirjoista ja internetistä. Hirvipaistiin taas laitetaan sianlihaakin mukaan.

Hirven lihaa on saatavilla syksyllä metsästysaikaan Suomessa. Minä tein valmiista säilykepurkista hirvipataa.

Puikula on Lapissa viljeltävä erittäin jauhoinen perunalajike. Sen tärkkelyspitoisuus on 18,5 prosenttia. Suuren tärkkelyspitoisuutensa vuoksi se hajoaa helposti keitettäessä. Sen vuoksi sitä suositellaan kypsennettäväksi höyryttämällä. Ruotsissa se tunnetaan nimellä mandelpotatis.

Lakka eli hilla eli suomuurain kasvaa pohjoisella pallonpuoliskolla. Se on yksi arvokkaimmista luonnonmarjoista Suomessa. Sitä kasvaa vaikea kulkuisissa paikoissa. Sato vaihtelee, tänä vuonna sitä on vähän saatavilla ja hinta on sen mukaista.

Seuraava juttuni ei käsitele ruokaa. Aihe on ERÄMAAN LUMO.

Kuva: Arto Mattila

Vuokko

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti