kotiliesi

lauantai 3. tammikuuta 2015

Kun isä Tilley lampun osti

Synnyin pieneen mökkiin metsän reunaan Vaajasalon saareen Kuopiossa. Kun olin vajaan 3-vuoden, minulle syntyi veli. Meillä oli ikkunat tietenkin metsään päin. Pihassa kasvoi sireeni ja valkoisia ruusuja.

Meillä ei ollut sähköä, vaan öljylamput. Öljylampun valossa luimme läksyjä iltaisin. Talvella hiihdimme ja laskimme mäkeä ulkona. Kesällä uimme ja teimme heinätöitä. Lapset sai tietenkin hyppiä ladossa, että heinät menee kasaan.

Muistan, kun isä osti Tilley lampun. Eräänä päivänä hän toi uuden lampun kotiin ja esitteli sitä. Siihen sai valon kun kastoi ensin sellaisen pyykkipojan näköisen sukan tenttuun. Säiliössä oli öljyä. Lampussa oli lasi ja kuuppa. Sehän valaisi huomattavasti kirkkaammin kuin öljylamput. Olen kuullut että se oli miltei yhtä kirkas kuin sähkövalo. En ole niin vanha, etteikö Suomessa olisi ollut sähköjä, meillä vain ei ollut.

Lamppu oli tarpeen monessa muussakin paikassa kuin sisällä mökissä. Sitä käytettiin tuulastettaessa. Olen ollut soutamassa ja huopaamassa isän kanssa syyspimeällä. Kun tuli iso kala näkyviin, niin atrain heilahti.

Meillä pidettiin myös verkkoja ja katiskoja järvessä. Minun ja veljeni mieluinen tahtävä oli päästellä kaloja verkosta liiterin seinustalla. Minä aina toivoin, että ei olisi tullut paljon ahvenia. Niillä kun on selkäevät pystyssä ja ne pistävät. Tykkäsin särjistä enemmän. Paistettuna tosin kumpikin kala oli hyvää. Parasta oli tietenkin lahna, savustettuna varsinkin. Hauki ja kuha ja made olivat hyviä keitossa. Olen ollut joskus pilkilläkin talvella, mutta se on tylsää puuhaa.

Muistan minä senkin päivän kun isä osti moottorisahan. Hän toi sen keittiöön ja esitteli. Se oli keltainen Husqvarna. Teräketjuja piti sitten vähän väliä teroittaa. Näin sellaisen äskettäin jossain näyttelyssä.

Vaajasalo on pieni saari Kallavedellä. Jäätietä pitkin Kuopioon on 7 km. Se taitettiin kätevästi suksella tai potkurilla. Liukkaalla kelillä potkurilla se oli yksi hujaus vain Itkonniemen kärkeen. Äiti kävi potkurilla usein kaupungissa asioilla. Kesällä saarta kierti Lokki laiva. Sillä matkustimme monta kertaa kaupunkiin. Matkalle pukeuduttiin hienosti, minullakin oli vaaleat kesähansikkaat. Vesi kimalsi mukavasti ja höyrylaiva matka oli mukava.

Kuva: Arto Mattila

Kuva: Arto Mattila


Vuokko 3.1.2015
Vuokko ja Antti lähdössä hiihtämään

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti