kotiliesi

sunnuntai 6. lokakuuta 2013

Puolukka – vispipuuro – lingonberry

Puolukka on kanervakasvien heimoon kuuluva, 10-40 cm korkea ainavihanta varpu, joka kasvaa laajalla alueella pohjoisella pallonpuoliskolla. Puolukka on yleisesti käytetty marja ja Suomen tärkein luonnonmarja. Myös Etelä- ja Keski-Euroopassa puolukkaa arvostetaan korkealle. Suomessa sitä poimitaan vuosittain 100 miljoonaa kiloa, mutta kaupalliseen käyttöön vain noin 5-10 miljoonaa kiloa.

Olen poiminut puolukoita jo lapsena. Ne kasvavat kuivassa kangasmetsässä. Puolukan kukat ovat valkeita ja muodoltaan kellomaisia ja roikkuvat verson latvassa. Ne kukkivat alkukesästä, mutta marja on valmis vasta loppukesällä. Syyskuussa vielä niitä voi poimia.

Vispipuuro eli puolukkapuuro, oma resepti

5 dl        puolukoita
1 litra    vettä
1 dl         sokeria
1 1/2 dl  mannaryyniä
1 tl           vaniljasokeria

Keitä puolukat vedessä sokerin kanssa. Siivilöi.
Lisää mannaryynit ja keitä 3-10 minuuttia.
Lisää vaniljasokeri. Jäähdytä kattila kylmässä vedessä.
Vatkaa sähkövatkaimella 10 minuuttia.
Puuro tarjoillaan kylmän maidon kanssa.
Reseptejä voi löytää keittokirjoista ja internetistä, vähän toisistaan poikkeavia versioita, myös ruisjauhoon ennen keitettiin usein. Voi jättää puolukat myös puuroon, mutta minä siivilöin ne pois, tulee sileämpää. Muistakin marjoista voi tehdä puuroa tällä reseptillä, mutta puolukka on paras. Minä tein tällä tavalla ja käytin Spelt täysjyvämannaa. 

Vispipuuro, kuva Vuokko Mattila

Puolukka, kuva Vuokko Mattila
Vuokko



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti