kotiliesi

torstai 31. lokakuuta 2013

Syksy - autumn in Finland

Repoveden kansallispuisto on kaakkois-Suomessa Kouvolan ja Mäntyharjun puolella oleva luonnonpuisto. Helsingistä sinne on 130 km. Kävimme siellä lokakuussa ystävien kanssa retkellä. Sinne mentiin Lapinsalmen kohdalta sisäänkäynnistä. Ruska oli keltainen ja maassa oli varisseita lehtiä. Koivut olivat kullankeltaisia. Kävelimme pienen matkan metsäpolkua harjun päälle ja kas, siellä oli riippusilta. Kauhistuin ensin, en ole koskaan kävellyt riippusillalla. Mutta rohkaistuin kun näin että muut menivät siitä. Kävelin sitä pitkin joen yli ja pelotti keskellä kun vilkaisin alas, mutta kävelin vain eteenpäin askel kerrallaan. Astuin vahvalle kalliolle ja huh helpotus. Menimme vähän alemmaksi laaksoon, jossa oli makkaranpaistopaikka järven rannalla. Siellä oli jo retkeilijät tehneet tulet grilliin ja me kaikki paistoimme siellä makkaramme ja kylläpä ne maistuivat hyvältä metsän keskellä ja repuistamme löytyi mehua juomiseksi. Järvi oli aivan tyyni ja oli rauhallinen erämaa tunnelma. Juttelimme, että tänne on vain kahden tunnin matka pääkaupunkiseudulta, voisimme tulla joskus ensi kesänä uudelleen.

Samalla reissulla olimme Valkealassa Rapojärven rannalla viikonlopun majoittuneena mökissä. Perjantai-iltana oli ihan pimeää, mutta järvellä oli hieno kuunsilta, se oli nostalginen näky. Istuimme keinussa järven rannalla ja ihailimme valoisaa tummansinistä maisemaa.

Tunnelmaa kuunsillalla: Kuva Arto Mattila


Lauantaina oli aurinkoinen päivä ja puut olivat kirkkaan keltaisia. Kävelimme eräällä tiellä ja juttelimme vastaan kävelevän naisen kanssa. Juuri sillä hetkellä viereisellä pellolla juoksi kettu repolainen. Samalla pellolla oli joutsenia. Nainen kertoi, että joutsenet ovat olleet siinä koko kesän, se on niiden lepopaikka. Nyt näyttää kettu niitä vähän jahtaavan. Joutsenet lähtevät hyvin myöhään syksyllä muuttomatkalle. Arto juoksi autolle hakemaan kameraa. Joutsenista tuli kuva mutta repolainen vain heilutti ovelasti häntäänsä ja katosi.

Syksy on kaunis vuodenaika Suomessa. Tänä syksynä oli kaunis ruska myös täällä etelä-Suomessa. Vieläkin on vähän, osa puiden lehdistä on lentänyt pois ja ensilumi satoi sulien saman tien pois täällä etelä-Suomessa.


Tuuli: Kuva Vuokko Mattila

Lapinsalmen riippusilta: Kuva Vuokko Mattila

Repoveden kansallispuisto: Kuva Vuokko Mattila

Repoveden kansallispuisto: Kuva Vuokko Mattila

Vuokko

1 kommentti: