kotiliesi

perjantai 27. syyskuuta 2013

Sotkamo, Vuokatti

Sotkamo on Pohjois-Suomen kunta, joka sijaitsee Kainuun maakunnassa. Kunnassa asuu yli 10 000 asukasta ja sen pinta-ala on 2 951 neliökilometria, josta 302,72 km on vesistöjä. Sotkamossa on kaksi taajamaa, kirkonkylä ja Vuokatti, jotka sijaitsevat noin kuuden kilometrin päässä toisistaan. Sotkamon naapurikunnat ovat Kajaani, Kuhmo, Nurmes, Paltamo, Rautavaara, Ristijärvi, Sonkajärvi ja Valtimo.

Sotkamon tunnetuimpia nähtävyyksiä ovat Vuokatin vaarat ja Holiday Clubin omistama Katinkullan lomakeskus, Naapurivaara, luontopolut, Hiidenportin kansallispuisto sekä Hiukan hiekkarannat.

Kävimme talvella 2012 täällä talvilomalla. Ihastuimme ikihyväksi Sotkamon maisemiin, erityisesti Vuokatin vaaraan. Siellä on niin kauniit tykkylumet, juuri satanutta lunta ja hiljaisuus että katselimme ja kuvasimme mykistyneinä näkymästä. Nyt halusimme tulla tänne ruskan aikaan. Kun ajoimme etelä-Suomesta tänne, huomasimme puiden värin muuttuvan keltaisemmaksi jo Savon kohdalla. Mutta täällä Sotkamossa on jo ruska alkanut kunnolla.

Keskiviikkona kävimme Vuokatin vaaralla. Ihan pikkuisen satoi lunta aamupäivällä, mutta kun menimme keskipäivällä sinne, oli vain pientä tihkusadetta. Tuuli oli niin vietävän kylmä, että piti laittaa pipo päähän ja talvi yllätti etelän miehen kesävaatteissa. Maisema oli hieno ja otimme valokuvia. Kyllä väsymys karisi siinä tuulessa. Ajelimme sitten mäkeä alas ja pysähdyimme taas kuvaamaan. Sitten ajelimme vähän Naapurivaaralla päin ja palasimme majapaikkaamme lämmittelemään. Illalla kävimme saunassa ja näimme ikkunasta ihan vähäistä lumisadetta,

Sotkamo on Suomen luonnonkauneimpia kuntia. Kovasta kvartsiitista oleva Vuokatin alue käsittää lähes 20 vaarasta muodostuvan vaarajonon. Tämän Itä-Suomen vaara-alueen korkeimman selänteen molemmin puolin on suuria harjujen reunastamia järviä: Nuasjärvi, jonka rannalla on ystäviemme mökki ja Jormasjärvi lännessä ja luoteessa sekä Iso Sapso ja Kiantajärvi idässä.

Laaja osa kunnasta on tasaista metsä ja suomaata, Kainuun korpimaata, jonka korkeus vaihtelee 100 ja 200 metrin välillä.

Tänään aika on mennyt kuntosalilla. Kävimme myös Sotkamon kylällä ostamassa hyvää riihileipää. Eräänä päivänä söimme Kainuun ihmeen. Se oli pasteija jonka sisällä oli muikkua ynnä muuta. Teen itse majapaikassamme tavallisia ruokia. Olemme tehneet kävelylenkkejä joka päivä mäntymetsien ympäröimään maastoon. Puolukoita ja kanttarellejä ei näy enää. Terveisin Kainuun kirjeenvaihtaja.
Kuvannut Arto Mattila. Ruskaa Vuokatinvaaralla

Kuvannut Arto Mattila. Ranta Sotkamossa vastapäätä Vuokatin rinteitä.
Vuokko


1 kommentti: