kotiliesi

perjantai 8. marraskuuta 2013

Pohjois-Karjala - Outokumpu

Outokumpu sijaitsee Pohjois-Karjalassa. Kun ajat 9-tietä Kuopiosta Joensuuhun päin, Ohtaansalmen sillan jälkeen on Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan raja ja olet saapunut Outokumpuun. Tuusniemi jäi taakse.

Kävimme Outokummussa muutaman ystävän kanssa heinäkuussa. Olen käynyt siellä aiemminkin. Siellä sijaitsee Outokummun kuparikaivos. Se oli aiemmin Europan suurin kuparikaivos. Kävimme kaivoskierroksella tutustumassa vanhaan kaivokseen. Kierros oli todella mielenkiintoinen. Kaivoskuilut olivat kylmiä ja kuulimme tarinoita miten työmiehet olivat työskennelleet siellä. Seinämissä on ihastuttavan värisiä kivimuodostelmia. On ihmeellistä miten moninaista voi löytyä maan uumenista tuon kummun alta. Se on todella outoa. 

Majoituimme Särkiselän leirintäalueelle. Mökkeily leirintäalueilla on aika edullista. Meidän mökki oli mäntyisellä mäellä ja meillä oli huima näköala Pikkumuikku nimiselle järvelle. Istuimme illalla kuistilla ja ihailimme järveä ja mäntyjen varjoja auringonlaskun aikaan. Aamulla pulahdimme läheiseen järveen uimaan ja eipä ollut tunkua. Olin ainoa joka ui, ja kylläpä mahtui hyvin ja aamu oli kaunis ja valoisa. Päiväni oli pelastettu kun pääsin uimaan. Järvi oli iso, se oli nimittäin Iso Muikku.

Ihmiset olivat mukavan lupsakoita. Pohjois-Karjalaiset ihmiset ovat ihan yhtä mukavia kuin savolaisetkin, ehkä vähän erilaisia. Kävimme torilla ostamassa mansikoita ja perunoita, osa oli tullut Polvijärveltä asti myymään niitä. Kylläpä olivat hyviä. Mökkimme oli vaatimaton, mutta mitäpä sitä kesällä tarvitsee muuta. Kävimme eräänä iltana ystävien kanssa pitkällä kävelyretkellä. Reitti läksi Särkiselän leirintäalueelta. Reitti oli kumpuilevaa mäntymetsää ja matkalla oli monta isoa lampea. Erään lammen rannalla oli kota ja paistoimme siellä makkaraa. Reitti oli yhteensä noin 7 km. Meidän jalkamme eivät väsyneet yhtään, ihme kyllä, sillä maasto oli pehmeää, vaikka oli nousua ja laskua ja kiviä ja käpyjä. Sellainen oli meidän reissu Pohjois-Karjalan maisemiin. Näimme paljon nostalgisia ja mukavia maisemia muitakin.

Outkommun kaivoksen uumenista: Kuva Arto Mattila

Patikoimassa kesämaisemassa: Kuva Arto Mattila

Vuokko1 kommentti: