sunnuntai 24. marraskuuta 2013

Kuopiolainen kalakukko

Kuopiossa ja Savossa leivotaan kalakukkoja. Matkailijat aina maistavat Kuopiossa käydessään kalakukkoa. He ostavat sen useimmiten torilta tai suoraan leipomosta. Leivoin muutama viikko sitten kalakukkoa muikuista, vaikka asun etelä-Suomessa. Ei se ole vaikeaa. Kirjoitan nyt reseptin, miten se tehdään.

Raaka-aineet: 1 kg perattuja tuoreita muikkuja tai pikku ahvenia.
400 g sian kylkisiivuja, suolaa. Kuori: 3/4 litraa kylmää vettä,
4-5 tl suolaa, 1/4 kg voita (250 g), 1 kananmuna, 1/3 vehnäjauhoja, 2/3 ruisjauhoja.

Kauli taikina noin 1 cm paksuinen pyöreä levy. Lado päälle lihat ja kalat. Taittele ja muotoile ja tiivistä vedellä. 

Hyvä ja pehmeäkuorinen kukko tulee näin: Nosta kukko isolle folioarkille uunipellille. Paista vajaa tunti 275 asteessa. Vahdi kuitenkin ettei pinta pala. Laske sitten lämpö 125 asteeseen ja kääri kukko huolella folioon Paista nyt 8-9 tuntia. (6 tuntiakin saattaa riittää, riippuu uunista ja kukon koosta, kokeilemalla selviää). Voitele välillä rasvalla; voilla tai sian läskillä.

Ota uunista ja kääri leivinliinaan tai villapaitaan. Anna jäähtyä 3 tuntia, näin kuori pehmenee sopivasti!

Alussa kun tein kalakukkoa, unohdin laittaa suolaa kalojen ja lihojen päälle. Kun kukko oli jo uunissa, muistin vasta suolan ja sanoin: heitänpä perään, niin on samassa paikassa. Tämä muuten on maailman ensimmäinen säilykepurkki.

Kuva: Arto Mattila
Vuokko





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti