Kuopiolainen kalakukko
Kuopiossa ja Savossa leivotaan kalakukkoja. Matkailijat aina maistavat Kuopiossa käydessään kalakukkoa. He ostavat sen useimmiten torilta tai suoraan leipomosta. Leivoin muutama viikko sitten kalakukkoa muikuista, vaikka asun etelä-Suomessa. Ei se ole vaikeaa. Kirjoitan nyt reseptin, miten se tehdään.
Raaka-aineet: 1 kg perattuja tuoreita muikkuja tai pikku ahvenia.
400 g sian kylkisiivuja, suolaa. Kuori: 3/4 litraa kylmää vettä,
4-5 tl suolaa, 1/4 kg voita (250 g), 1 kananmuna, 1/3 vehnäjauhoja, 2/3 ruisjauhoja.
Kauli taikina noin 1 cm paksuinen pyöreä levy. Lado päälle lihat ja kalat. Taittele ja muotoile ja tiivistä vedellä.
Hyvä ja pehmeäkuorinen kukko tulee näin: Nosta kukko isolle folioarkille uunipellille. Paista vajaa tunti 275 asteessa. Vahdi kuitenkin ettei pinta pala. Laske sitten lämpö 125 asteeseen ja kääri kukko huolella folioon Paista nyt 8-9 tuntia. (6 tuntiakin saattaa riittää, riippuu uunista ja kukon koosta, kokeilemalla selviää). Voitele välillä rasvalla; voilla tai sian läskillä.
Ota uunista ja kääri leivinliinaan tai villapaitaan. Anna jäähtyä 3 tuntia, näin kuori pehmenee sopivasti!
Alussa kun tein kalakukkoa, unohdin laittaa suolaa kalojen ja lihojen päälle. Kun kukko oli jo uunissa, muistin vasta suolan ja sanoin: heitänpä perään, niin on samassa paikassa. Tämä muuten on maailman ensimmäinen säilykepurkki.
Kuva: Arto Mattila |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti