kotiliesi

perjantai 11. huhtikuuta 2014

Botanical Park of Crete

Kasvitieteellinen puutarha

Kuva: Arto Mattila

Teimme retken kasvitieteelliseen puutarhaan Kreetalla viime toukokuussa. Se oli Finnmatkojen retki "ruoanlaittoa kasvitieteellisessä puutarhassa". Bussi lähti Geranista hotellin edestä mukanaan englannin kielinen opas. Oli lämmin aamu, aurinko paistoi täydeltä terältä. Bussi kurvasi kohti  vuoristoa.

Botanic Park sijaitsee Fourmesin kylän alueella Lefka Ori eli Valkoiset vuoret nimisessä vuoristossa. 

Nousu bussilla oli jyrkkä ja vuoriston laella odotti ravintola ja terassi, josta oli näköala koko vuoristoon. Meille tarjottiin teetä sitruunan kera tervetuliaisiksi. Sitten henkilökunta esitteli meille yrttejä ja valmisti tzatzikin ja salaatin. He käyttivät oliiviöljyä lutraamalla, ei säästelleet.

Sitten saimme mennä kahdeksi tunniksi vaeltelemaan vuoristoon ja saimme jäisen vesipullon mukaan. Kehotettiin kävelemään rauhallisesti ja nauttimaan näkemästämme. Ja niin me teimmekin. Oli jo hiostavan lämmintä ja patikoimme vuoristoa ylös ja alas. Siellä oli sitruuna- ja appelsiinipuita. Saimme kerätä itsellemme maahan pudonneita hedelmiä. Oli kukkivia puita ja erilaisia kukkia teiden varsilla.


Kuva: Arto Mattila; yrtit
Kävelimme ja ihmettelimme miten monimuotoisia kukkia ja puita Jehova on luonut ihmisten iloksi. Luonnon monimuotoisuus on aina ihastuttanut meitä. Oli lämmintä ja mukavaa käyskennellä vuoristossa kukkien keskellä ja ihailla toinen toistaan ihmeellisempiä kasveja. Oli ruusupensaita, pelargoniapensaita, amarylliksiä, unikoita, kukkiva granaattiomenapuu, yakkapalmuja ym. ym.

Kun pääsimme kiipeämään vihdoin takaisin vuoren laelle, meitä odotti lounas. Lounas oli tehty kokonaan kasviksista. Juomana oli limemehua. Jälkiruokana oli tuoreita appelsiinilohkoja. Ne maistuivat aivan erityisen hyville, paljon mehukkaampia kuin täällä, sillä ne oli suoraan puusta. Kasvislounas myös oli erittäin herkullinen.
 
Kuva: Vuokko Mattila


Kuva: Arto Matila; lepohetki vuoristossa

Kuva: Arto Mattila; sitruunapuu

Kuva: Arto Mattila; appelsiinipuu

Kuva: Arto Mattila, appelsiinit

Kuva: Arto Mattila, pelargooniat


Kuva: Arto Mattila

Kuva: Arto Mattila, amaryllikset

Kuva: Vuokko Mattila, Arto sitruunan takana piilossa

Kreetalta jäi tuhannen kuvan verran muisteltavaa. 

Vuokko
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti