kotiliesi

sunnuntai 1. helmikuuta 2015

Suomalainen hernesoppa

Herneet laitetaan likoon yön yli tai ainakin 8 tunnin ajaksi. (Ne huuhdellaan ensin). Herneitä keitetään kattilassa 2-4 tuntia hiljaisella tulella. Jos käytetään raakaa lihaa, esim. possun paistisuikaletta tai savupotkaa, lihat kiehuvat yhdessä herneiden kanssa. Vaahto kuoritaan pois. Keitossa voi käyttää myös valmiita kinkkusuikaleita tai savulihaa. Lisätään suolaa, sipulia ja porkkanaa vähän keittämisen puolivälissä. (Hiukan meiramia, mustapippuria ja oreganoa myös.) Noin 2 tuntiakin riittää keittämistä, sitten voi keiton laittaa vielä uuniin hautumaan pienellä lämmöllä tunniksi, pariksi. Lautaselle voi laittaa mausteeksi sinappia.

Esim. 500 g herneitä, 3 litraa vettä, 350 g lihaa, 2 tl suolaa, sipuli, porkkana, mausteet.

Tämä on suunnilleen suomalainen yli 100 vuotta vanha resepti. Kun keittoa lämmittää seuraavana päivänä, sen maku vain paranee.

Keitin tänään keltaisista herneistä hernesopan.

Suomen länsiosissa hernekeitto on sakeaa, karjalaisessa hernerokassa puolestaan on myös lientä eikä sianliha yleensä ole savustettua.

Hernekeittoa on syöty jo antiikan aikaan. Kreikkalaiset ja roomalaiset viljelivät herneitä noin 500-400 eaa.

Ruotsissa hernekeitto tehdään joskus keltaisista herneistä. Englannissa hernekeittoa muistuttava mutta paksumpi pease pudding haudutetaan vesihauteessa. Se tunnetaan nimenomaan paksuudestaan, joten sitä voi kutsua soseeksi, onhan Lontoon sumuja kautta aikojen verrattu nimenomaan hernekeittoon. Venäjällä hernerokka tehdään savustetusta sianlihasta ja siihen lisätään myös perunaa ja siinä on melko runsaasti lientä. Australiassa englantilaistyyppiseen hernekeittoon laitetaan australialainen lihapiirakka kellumaan ja se tunnetaan nimellä "Pie Floater".


VuokkoEi kommentteja:

Lähetä kommentti