kotiliesi

tiistai 19. joulukuuta 2017

Karjalanpiirakat

Piirakoita ja kukkoja on leivottu Itä-Suomessa jo satojen vuosien ajan. Keskeinen osa karjalaista ruokaperinnettä ovat kotiuunissa paistetut piirakat ja kukot. Ne ovat levinneet joka puolelle Suomea. Piirakan ja kukon ero on siinä, että kukon kansi suljetaan päältä, mutta piirakan sivulta. Piirakoiden valmistustavan karjalaiset ovat oppineet venäläisiltä ja muunnelleet heidän resepteään mieleisekseen satojen vuosien kuluessa. Karjalanpiirakka on soikion muotoinen, mutta perunapiirakka pyöreä alunperin. Nämä tiedot olivat "Karjalainen keittiö" kirjasta.

Leivoin eilen karjalanpiirakoita. Ne on helppoja leipoa, ei tarvita hiivaa. Voi käyttää ruis- tai vehnäjauhoja, tattari jauhoja myös. Tattarista saa gluteenittomia piirakoita. Laktoositonta saa, kun käyttää laktoositonta voita tai öljyä.
Perusohje: kuoritaikina: 2 dl vettä, 1 tl suolaa, 4 dl ruisjauhot, 1 dl vehnäjauhoja. Voita hiukan taikinaan, mutta ei välttämätöntä. Minä laitoin puolet ja puolet ruis- ja vehnäjauhoja. Alustetaan hyvin ja tehdään tanko ja jaetaan se noin 20 osaan. Riippuu siitä, haluaako tehdä ihan pieniä vai isoja piirakoita. Täyte: riisipuuro, joka on keitetty etukäteen ja jäähdytetty. Sitten vaan kaulitaan soikioita ja täytetään ja rypytetään. Paistetaan 275 asteessa 10-15 min. Ei leivinpaperia pellille, sillä se ei kestä niin kuumaa. Voi paistaa miedommallakin 250. Kun pinta on kauniin ruskea tai vaaleahko, ne on kypsiä. Minä uitin valmiit piirakat heti sulatetussa voissa. Käytin pihtejä. Ne voi vaihtoehtoisesti voidella voi-maitoseoksessa tai voi-vesiseoksessa. Sitten liinan alle pehmenemään.

Karjalanpiirakoita tarjolla kahvipöydässä tänään. Kuva: Vuokko

Vuokko


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti