kotiliesi

perjantai 6. syyskuuta 2013

Kuopio

Kuopiohan on oekeitten immeisten kaapunti. Ja Kuopion tori on mualiman napa. Sieltä suap Suomen parraat kalakukot iliman muuta. Torilla käävessä pittää syyvvä Partasen liihapiirakka tai munkkipossu. Ei joo pahitteeks jos ostaa riisipiirakoita mukkaan kottiinkin asti.

Torilta voep kävellä Tulliportinkatua pitkin satamaan. Piäsöö sinne mutkan kaatta suoraankin, vaikkapa kauniin Kirkkopuiston läpi Minna Canthin katua pitkin. Siellä ne laevat huuteloo.

Lapsena tulin äitin ja veljen kanssa Lokki-laivalla Vaajasalosta käymään kaupungissa. Kävelimme suoraan sukulaisten luo puutalokortteliin Minna Canthin kadulle. Ne ja muut puutalot on aikaa sitten purettu. Veimme tuliaisiksi mustikoita ja kukkia.

Väinölänniemellä polkua reunustaa hopeapajut Rönön saaren sillalle asti. Väinölänniemellä on urheilukenttä ja Paavo Nurmen patsas.Siellä on hyvät uimarannat ja kauniit näköalat Kallavedelle. Myös talvella on kiva katsella jäistä Kallavettä, myös hotelli Scandikin läheltä. Talvella on jäätie Itkonniemen kärjestä Vaajasaloon. Siitä on läpi pääsy Vehmersalmelle tai Joensuun tielle. Tulimme talvella potkurilla 7 km käymään kaupungissa jäätietä pitkin. 

Puijon torni on Puijon mäellä. Sieltä on mahtavat näkymät Kallaveden saaristoon silmän kantamattomiin. Sitä näköalaa ei voi verrata mihinkään, vaikka Suomessa on muitakin korkeita paikkoja. Siellä on talvella mäkihyppykisoja, jonne maailman huiput tulevat. Puijon metsissä on hyviä lenkkipolkuja. Olen kiivennyt puiset portaat Puijon montusta mäelle asti joskus vuosia sitten lasten kanssa. Tornissa on muuten ravintola joka pyörähtää kerran tunnissa ympäri. Maisemat vaihtuu huimaa vauhtia, jos menee sinne syömään.

Kuopio on luonnonkaunis kaupunki. Kallavesi ympäröi kaupunkia, on Kuopionlahti ja Väinölänniemi. 

Valkeisenlampi on Niiralassa. Sitä myös ympäröi hopeapajut. Kaunis paikka, australialainen vävyni ihastui siihen, kun kävelimme Valkeisenlammen ympäri kerran. Siellä myös on uimaranta, jossa olen uinut monta kertaa lasten kanssa.

Turistin kannattaa Suomessa käydessään mennä Kuopioon. Torilla ja joka paikassa näkee suomalaista ja savolaista elämänmenoa. Mansikoita pitää maistaa torilla kesällä, ne on ovat maailman parhaita. Suuri osa tulee Suonenjoelta, mansikkapitäjästä. Puhtaita vihanneksia, perunoita ja muuta mukavaa on saatavilla runsaasti. Pikku Pietarin pihassakin voi piipahtaa keittolounaalla.

Jos haluaa tutustua enemmän savolaiseen elämään, voi laajentaa kokemuksiaan menemällä ympäröiviin muihin paikkoihin. Siilinjärvelle, Nilsiään, Vehmersalmelle, Tuusniemelle, Karttulaan, Suonenjoelle muun muassa. Kesämökkejä voi vuokrata tai maatilamatkailua ym. majoitusta, tai lähteä päiväretkelle. Kuopion Rauhalahtikin on kiva paikka majoittua. Siellä on sekä leirintäalue, että hotelli. Uimaranta ja Suomen suurin savusauna löytyy myös Rauhalahdesta.  

Enpä nyt osaa Kuopiosta paljoa kirjoittaa. Se oli kotikaupunkini suuren osan elämääni. Mutta kyllä se on näkemisen ja kokemisen arvoinen. Elekee minua uskoo - mänkee ite kahtomaan. Vastuu siirtyy kuulijalle, kuten tiiätte.

Tuusniemi on 60 km Kuopiosta Joensuuhun päin (itään). Siellä puhutaan savon murretta hyvin ja kysytään kaikki sinun kuulumiset, ja ihan tarkkaan. Jos haluat pois Savosta, jatka matkaa Tuusniemen jälkeen tietä pitkin. Saavut Ohtaansalmen sillalle, josta on komea näköala vesistöön. Siinä on Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan raja. Olet Outokummussa. Saatan kertoa myöhemmin Outokummusta.

Puijon tornista Kallavedelle, kuvannut Vuokko Mattila


Vuokko

1 kommentti:

  1. Oli se kiva käydä kullan kanssa siellä ja tuoda Partasen kalakukko kotiin vietäväksi

    VastaaPoista