kotiliesi

keskiviikko 28. elokuuta 2013

Koli – Suomen kansallismaisema
Finland national landscape

Heinäkuussa kävimme Kolilla. Se sijaitsee Pohjois-Karjalassa Pielisen rannalla. Se on korkein vaara Pohjois-Karjalassa. Koli on lähinnä valkoista kvartsiittia. Korkein kohta on Ukkokolilla. Siellä on myös Akkakoli ja Pahakoli nimiset kalliot. Kiipesimme niille kaikille ja kaikista oli mahtavat näköalat Pieliselle. Kolin korkeus on 347 metriä merenpinnasta. Kolin kansallispuistossa on vaellusreittejä joissa on eri luontotyyppejä esim. vaaraluontoa.

Mukanamme oli virolaisia vieraita ja heidän mielestään maisema muistutti Itävaltaa. He eivät olleet uskoneet että Suomessa olisi näin ainutlaatuisia ja mahtavia maisemia. Istuimme sileillä kallioilla ja katselimme Pieliselle huikaisevan kirkkaana päivänä. Siellä sai myös ajella hiihtohissillä eli "maisemahissillä" jos halusi kokea huikean pudotuksen. Minä en uskaltanut, mutta vieraat uskalsivat ja olivat ihastuksissaan. Me vanhukset istuimme huilaamassa ja nauttimassa kesäpäivästä. Minä olin aivan mykistynyt ja istuin kauan kaikilla kukkuloilla ihailemassa maisemaa, samoin tekivät muutkin. 

Me kuvasimme mieheni kanssa maisemia innoissamme, että voimme katsella pitkän talven aikana niitä ja muistella hienoa kesää. Vaikka kyllä ne jäi minulle mielen kuvaan myös lähtemättömästi. Minä kuvasin Olympus kameralla ja kännykällä. Arto kuvasi Sony a77:lla. Hän suunnittelee maalaavansa stucco-lustron Kolilta jossakin vaiheessa. Koli on innoittanut taiteilijoita jo 1800-luvulta lähtien. Eero Järnefelt on maalannut taulun: syysmaisema Pielisjärveltä.

Kuvannut Vuokko Mattila
The area of land that a person can look at all: Beautiful scenery!
Kuvannut Vuokko Mattila

Kuvannut Vuokko Mattila

Kuvannut Vuokko Mattila
Vuokko1 kommentti:

  1. Upea ja Mahtava poaikka voisi tehdä Stucco-lustro taulunkin jostakin sieltä

    VastaaPoista