kotiliesi

perjantai 31. tammikuuta 2014Suomalaista kesäruokaa – kanttarellikastikelämmin karpalokeitto

Karpaloita suolla, kuva: Arto Mattila
Kanttarellikastike: Paista pannulla öljyssä tai voissa sienet ja sipulia. Kaada joukkoon kermaa/soijakermaa. Jos pakastat kesällä talveksi kanttarelleja, paista niitä kevyesti pannulla, niin että kosteus lähtee pois ja sitten pakasta. Muuten ne on talvella sitkeitä ja kumimaisia. Tein joulukuussa kesällä pakastamistani kanttarelleista kastiketta ja sen kanssa perunamuusia. Myös bataatti muusi käy, värisävyt sopivat toisilleen.
Karpaloita suolla, kuva: Arto Mattila
Keittomarjat, kuvaajan keräämät, kuva: Arto Mattila

Jälkiruoaksi lämmin karpalokeitto:
5 dl karpalomehua, 1 ruokalusikka perunajauhoja, 3 dl pakaste karpaloita.

Vispilöi perunajauhot kylmään mehuun ja kuumenna keitto sekoitellen kiehuvaksi. Ota keitto pois liedeltä ja mausta halutessasi likööritilkalla. Lisää sekaan jäiset karpalot. Tarjoa lämpimänä esimerkiksi vaniljajäätelön ja vohvelikeksien kanssa. Tämä oli tosi herkullista vaniljajäätelön kanssa viimeksi.

Karpalo kasvaa suolla ja muistuttaa puolukkaa, mutta marja on isompi ja karpalot kypsyvät myöhemmin. Niitä voi kerätä myöhään syksylläkin, niin että sormet ovat jäässä, mutta karpalotkin saattaa olla jäässä.

Kanttarelleja löytyy suomalaisista metsistä kesällä, kun osaa etsiä. Niitä keräävät innokkaasti Suomessa sekä miehet että naiset. 

Kanttarelleja, kuva: Vuokko Mattila
Vuokko


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti