kotiliesi

sunnuntai 26. huhtikuuta 2015

Tyrni – tyrnikiisseli

Tyrni on C-vitamiinipitoinen marjoja tuottava piikikäs pensas tai puumainen pensas. Tyrni kasvaa laajalla alueella Euraasiassa. Suomessa tyrni kasvaa luonnonvaraisena Pohjanlahden rannikolla ja muuallakin rannikkoseudulla, mutta myös Etelä-Suomen sisämaassa.

Tärkeimmät tyrnistä saatavat tuotteet ovat mehu ja hillo, mutta siitä tehdään myös likööriä. Tyrnin marjat ovat erittäin terveellisiä. Happamien marjojen C-vitamiinipitoisuus on kasvikunnan korkeimpia. C-vitamiinipitoisuus on jopa 350 mg/100 g marjan syötävästä osasta. Mehua voi juoda talvella pienen määrän vaikka joka päivä.

Kiisseli:
1 litra vettä
   marjoja
   sokeria
   5 ruokalusikallista perunajauhoja

Tyrnikiisseli, kuva: Arto Mattila

Tyrnilikööriä, kuva: Arto Mattila
Vuokko




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti