Tyrni – tyrnikiisseli
Tyrni on C-vitamiinipitoinen marjoja tuottava piikikäs pensas tai puumainen pensas. Tyrni kasvaa laajalla alueella Euraasiassa. Suomessa tyrni kasvaa luonnonvaraisena Pohjanlahden rannikolla ja muuallakin rannikkoseudulla, mutta myös Etelä-Suomen sisämaassa.Tärkeimmät tyrnistä saatavat tuotteet ovat mehu ja hillo, mutta siitä tehdään myös likööriä. Tyrnin marjat ovat erittäin terveellisiä. Happamien marjojen C-vitamiinipitoisuus on kasvikunnan korkeimpia. C-vitamiinipitoisuus on jopa 350 mg/100 g marjan syötävästä osasta. Mehua voi juoda talvella pienen määrän vaikka joka päivä.
Kiisseli:
1 litra vettä
marjoja
sokeria
5 ruokalusikallista perunajauhoja
Tyrnikiisseli, kuva: Arto Mattila |
Tyrnilikööriä, kuva: Arto Mattila |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti