tiistai 13. elokuuta 2013

RAPARPERILEIVOS


Tänä iltana innostuin tekemään sen raparperikirjan ohjeen mukaan jälkiruoaksi raparperileivoksen.

Valmistusaika: 15 minuuttia + 35-40 minuuttia uunissa.

3 munaa, 2 dl sokeria, 1 tl vaniljasokeria, 2 dl jauhoa, 400 g raparperia. Päälle tomusokeria.

Vaahdota muna ja sokeri. Laita sekaan vaniljasokeria ja jauhot. Kuori raparperit ja leikkaa ohuiksi suikaleiksi. Voitele 22 cm piirakkavuoka. Laita toinen puoli taikinasta alle ja sen päälle raparperit. Laita loppu päälle. Kypsennä 200 asteessa uunissa 35-40 minuuttia. Kokeile kypsyyttä tikulla. Ota uunista ja ripottele päälle tomusokeria.

Keksin itse omia lisukkeita tähän. Laitoin metsämarjahilloa raparperin lisäksi ja kaadoin reilun kupin vahvaa kahvia. Ajattelin, että kun raparperia ei ole enää saatavilla, voisi kokeilla omenista tai omenista ja puolukasta tai mitä hilloa vain mitä mielikuvitus tuo mieleen. Jotain voimakasta makua kuitenkin. Kiertoilmauunissa riitti pienempi aika.

Maistelimme isot palat ja raparperileivos oli niin hyvää, että meinasi viedä kielen mukanaan. Ehkäpä kehittelen tästä vielä omia versioita.

Viroksi: Rabarberikook: 3 muna, 2 dl suhkrut, 1 sl vanillsuhkrut, 2 dl jahu, 400 g rabarbereid, pealeraputamiseks tuhkusuhkrut. 

Raparperileivos, kuvannut Arto Mattila
Vuokko

3 kommenttia: